Who's with me ? ? ?

Saturday, 24 March 2012

AS 114 - Diploma Mikrobiologi UiTM

Assalamualaikum w.b.t

Lama sangat dah x post baru2 ni kan, al-maklum lah skrng tngah final exam kan,
pagi td 9am-12tngahari bru je abis jawab paper MIC 102 (Cell Biology)

haaaa .... tujuan sebenarnya nak post pasal Diploma Mikrobiologi nih, ade orang bru amek result spm kan, 
tahniahlah buar yg cemerlang tapi yg kureng brjaya tu xpe, cuba lagi len kali ..........ha3 (xde org amek spm 2 kali kan)......
Ade org xtau kan, ape tu dip mikrobiologi nih. sekurang2nya dapatla tunjukkan serba sedikit pasal program nih. Atleast korang tau sikit2, mne tau klau berminat sertailah dip mikrobiologi ni kan ...........he3
Tapi........... sblm tu kenali la dlu kampus Kuala pilah ni ea ^^

UiTM Kuala Pilah enterance >..<''




















Diploma Mikrobiologi kat UiTM cuma ade kat kampus Kuala Pilah je. Kalau apply mikrob ni kan memang konfem2 la tmpat korang kat Kuala Pilah nih, Pekan koboi kate org. . . . .

Kalau korang sampai kuala pilah, kat pekan korang akan jumpa UiTM Melang dlu, tp tu kampus Melang la,
Kalau kampus besar negeri sembilan, jauh lg, kne masuk 7km dalam kawasan perindustrian beting, baru sampai UiTM Kampus Kuala Pilah (Beting). Dalam perjalanan sejauh 7km masuk tu kene hati2 la drive ea, coz banyak kambing biri2, kerbau, sapi betina, kuda .............hahahahhh .... kuda xde la kot, blm prnah jumpa lg.....

Haaaa .... ni kolej aizat, Sri Pilah 1, bilik 4632 .......he3














Kolej dia serius cam resort ...
























Oke, sudah la tau sikit2 kan pasal kolej, kite kmbali kpd tujuan asal, diploma mikrobiologi ni adalah sebuah program dibawah Fakulti Sains Gunaan (FSG). Selain Diploma mikrobiologi, kat Kampus Pilah ni pon ade jgak dip sains, dip teknologi makanan, dip teknologi tekstil. Tu je kot yg bawah FSG kat sini.

Selain itu ade gak diploma yg lain seperti dip pngurusan ladang, dip pengurusan perniagaan tp student dip bisnes management rasanya dlm setahun dua lg diorang pindah g kampus baru Seremban 2...... untungla kan.

Diploma Mikrobiologi :
antara kursus2 yg akan diambil sepanjang pengajian ialah,

SEMESTER 1

Consolidating Language Skills 
Basic Chemistry 
Computer & Information Processing 
Fundamentals Of Islam 
National Kesatria 1 
Pre Calculus 
Cell Biology 

SEMESTER 2

Biochemistry 1 
Preparotary Course For MUET 
Organic Chemistry 
Physical Chemistry 
Islamic Thought And Civilization 
Co-curricular subject 
General Microbiology (Theory) 
General Microbiology (Practical) 

SEMESTER 3

Biochemistry 2 
Laboratory Methods in Biochemistry 
English For Academic Purposes 
Basic Analytical Chemistry 
Science And Technology In Islam 
Co-curricular subject 
Genetics 
Systematic Bacteriology

SEMESTER 4


Basic Instrumental Analysis 
Principles Of Economics 
Mycology 
Virology 
Basic Food Microbiology 
Microbial Physiology  



SEMESTER 5

Fundamentals Of Entrepreneurship 
Basic Industrial Microbiology 
Basic Environmental Microbiology 

Basic Molecular Biology 
Practical Molecular Biology 
Fundamentals of Agricultural Microbiology 
Medical Microbiology and Immunology 



SEMESTER 6

Industrial Training (Practical)























Oke, itu je kot, klau ada ape2 nak tanya jgn malu komen2 la dibawah ea ............ >..<''
xpun add aizat kat facebook, Aizat Kushairi

babai .......


14 comments:

  1. bandar jin bertendang.. hikhok ! ;p

    ReplyDelete
  2. pandai2 ja kamu ni tik ..... =..='

    ReplyDelete
  3. assalamulaikum..
    saya ni lepasan spm 2011..mmng ade mintak diploma mikrobiologi sbb carm best j..hehehe..dan sye minat.diploma ni ade kart uitm kuala pilah je ke?ari 2 sye ade g karnival uitm..die ckap ad dkat uitm puncak alam.saje nak tau..thanks 4 da info:)

    ReplyDelete
  4. setahu aizat ade kat pilah je, coz tahun aizat masuk mmg semua pemohon yg layak dpt kat uitm pilah nih ....

    ReplyDelete
  5. gd luck utk adik2 yang amik mikrob..:)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum..aizat...nk tanye kamu sem brape ye??

    ReplyDelete
  7. salam, nk tnya.. sya bru lepas quit asasi, n nk continue wat diploma. saya x leh bwk math. so ada yg ckp diploma mikrob ni mmg ok untk org yg xleh go ngn math ni cne eh? n pre calculus tu cm add math ke?

    ReplyDelete
  8. Assalam, saya ni baru je dpt result spm.my result is 3A, 3B, 1C and 2D..A saya bi, agama islam and sejarah.B saya mth mod, bm and biologi.C+ plak chemistry..and D physics dan add mth..layak x utk saye amek kos diploma mikrobiologi ni..nak tnye jgk list kos2 yg saya ble dpt..terima kasih=)

    ReplyDelete
  9. Salam bro nk tnye klu amik course d. Mikrobiologi ni peluang kerja mcm mne eh nnti bole jd ape je?

    ReplyDelete
  10. Salam . After amik diploma in microbiology ni blh tak nak further untuk degree in analysing chemical (forensic) ? Sebab minat sgt dkt forensik tp nak amik asasi sains tak lepas . Addmath c+

    ReplyDelete
  11. sy baru je dapat diploma food tech kat kuala pilahh ~ hehehe ,,

    ReplyDelete
  12. as salam. kalau dip. mikro ni mcm dip sains ke? boleh ke smbung degree medic? berapa a tuk melayakkn masuk kos ni?

    ReplyDelete