Who's with me ? ? ?

Sunday, 22 December 2013

Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran SPA-KKM

Assalamualaikum, selamat pagi, jam dah 2.38am, tapi belum mngantuk lg ni. Binggung jgak coz mnggu dpn dah balik kolej, uruskn perihal intake pelatih baru ambilan Januari 2014 ni. Kalau masa tidur dh xbetul  confirm nnti sengsara kot bila tiba masa balik nak set "biological clock" kata orang. . . .ahahah
Mesyuarat Jawatankuasa Pendaftaran dan Orientasi ambilan Januari 2014
Selepas meeting Jawatankuasa Pendaftaran dan Minggu Masyarakat Pembelajaran (orientasi) hari selasa lepas bersama pengarah beberapa keputusan telahpun diambil.


Maklumat rasmi pelatih ambilan januari akan diterima tidak lama lagi akan tetapi Bahagian Pengurusan Latihan telahpun memaklumpak bahawa sejumlah 89 pelatih Diploma Kesihatan Persekitaran dan 60 pelatih Sijil Pembantu Kesihatan Awam akan diambil dan diuruskan untuk ambilan kali ini.

Akan tetapi, tujuan post saya pada kali ini bukan bertujuan untuk menceritakan bagaimana saya akan menjalankan tugas mengendalikan pendaftaran dan orientasi buat kali ke-3 sepanjang saya menuntut di kolej ini. Atas desakan orang ramai, saya akan menceritakan tentang Kursus latihan ini iaitu Diploma Kesihatan Persekitaran, Latihan Separa Perubatan SPA-KKM
Saya akan menceritakan tentang Kursus latihan ini iaitu Diploma Kesihatan Persekitaran, Latihan Separa Perubatan SPA-KKM
Seperti yg kita tahu, apabila dengar sahaja Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, (SPA) maka apa yg terlintas difikiran yg pertama sekalinya ialah peluang perkerjaan, peluang untuk berkhidmat kepada kerajaan melalui kementerian2 tertentu. Maka apabila Latihan Separa Perubatan diadakan, para pemohon akan diberi latihan untuk menjadi kakitangan awam dalam bidang kesihatan di KKM. Pelatih yang berjaya lulus hingga tamat tempoh latihan akan dilantik terus untuk mengisi kekosongan dalam KKM seperti Pen Pegawai Kesihatan Persekitaran, Jururawat Masyarakat, Pen Pegawai Perubatan, Pen Pegawai Farmasi, Jururawat dan sebagainya. Namun setiap kursus mungkin berbeza dari segi gred gaji apabila tamat latihan nanti (yg ditentukan dgn kursus latihan spt sijil dan diploma).
Baiklah, kembali pada tujuan post yang asal, ramai juga yg dah mesej, bertanyakan saya tentang Diploma Kesihatan Persekitaran ini. untuk makluman saudara/saudari, Kursus latihan ini hanya ditawarkan di 2 buah Kolej Latihan (ILKKM) iaitu di Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Sungai Buloh, Selangor dan kolej aizat iaitu di Kolej Kesihatan Awam Kuching, Sarawak.
Kursus latihan Pen Pegawai Kesihatan Persekitaran adalah bertaraf diploma dimana apabila dilantik kelak adalah pemegang gred U29 kakitangan awam KKM.
Tempoh latihan adalah selama 3 tahun (6semester), 2tahun(4semester) latihan adalah di kolej/Institusi Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia (ILKKM) dan tahun ke-3(Semester ke-5 dan ke-6) di Pusat Latihan Amali (PLA) berhampiran dengan bandar/daerah pelatih untuk memudahkan pelatih kelak.
Subjek2 sepanjang tempoh latihan bergantung kepada semester pengajian pelatih. Subjek asas seperti Kimia, kimia organik, fizik, mikrobiologi, matematik,Pengenalan kepada Kesihatan Persekitaran, Pengenalan kepada Teknologi Makanan adalah subjek utama pada semester 1 dan 2. Pada semester 3 dan 4 pelatih akan didedahkan dengan lebih mendalam dalam bidang kerjaya sebagai seorang Pen Pegawai Kesihatan Persekitaran melalui subjek2 seperti Keselamatan dan Kualiti Makanan, Perundangan Kesihatan, Prosedur Perundangan, Toksikologi, Epidemiologi dan Biostatistik, Kolam dan Rekreasi Air dan beberapa subjek lagi. 

Hal ini adalah untuk mempersiapkan diri pelatih untuk Latihan Amali pada tahun ke-3 nanti dimana pelatih akan lebih banyak melakukan aktiviti hands-on, seperti dalam alam pekerjaan yang sebenar-benarnya apabila telah dilantik kelak.
Selain daripada tahun ke-3, pelatih juga didedahkan secara amali tentang bidang kerja oleh pengajar2 klinikal setiap semester berkenaan subjek yang dipelajari pada semester berikut. Pengajar klinikal akan mengajar pelatih lebih awal kemahiran2 yg perlu dikuasai oleh pelatih sebelum di PLA pada semester 5 dan 6 nanti.

Amali pengurusan jenazah berpenyakit STD bersama PKB Kuching

Berpeluang melakukan Semburan Ruang Thermal (fogging) semasa Amali di Lundu

Melakukan pemeriksaan pada Kelambu setelah dipasang untuk kajian entemologi

Menjalankan kiraan dan kenalpasti sampel kajian entemologi nyamuk
Buku Log Penempatan Pra-klinikal Tahun 2 Semester 1 (semester ke-3 pengajian)

Gambar2 seperti yang diatas adalah antara aktiviti amali yg diadakan oleh saya pada semester lepas (semester 3). 
Pada semester 2 yg lalu, saya sendiri berkesempatan untuk melakukan latihan Pra-klinikal di PKD Daro.


Penempatan Pra-klinikal pada Semester 2

Rupa dah ade dh nak jd PPKP aizatkushairi

Setelah mengkaji lokaliti dibawah jagaan/seliaan PKD Daro, membentangkan kepada assisnt Chief
Secara ringkasnya setiap semester 1-3 pelatih Pen Pegawai Kesihatan Persekitaran seperti saya akan ada:
- Minggu pembelajaran hingga 3-4minggu selepas peperiksaan pertengahan semester.

- Peperiksaan Pertengahan semester setiap kali selepas cuti pertengahan semester.
- Minggu Amali kebiasaanya 2 minggu sebelum Peperiksaan Akhir. Amali diadakan samaada melalui travelling atau amali didalam kolej sahaja.
Di tapak empangan bekalan air Gravity Feed System (GFS) Kampung Mujat

Empangan yang menyalurkan air kepada seluruh penduduk Kpg Mujat

Amali ukur aras dan pemetaan

Plotting hasil cerapan ukur aras dan pemetaan di sepanjang laluan GFS Kpg Mujat

- Minggu Peperiksaan Akhir kebiasaanya hanya 10-16 hari dan diakhiri dengan taklimat Pra-klinikal oleh koordinator batch/ambilan masing2
- Penempatan Pra-klinikal untuk pelatih semester 1,2 dan 3 dimana tempoh pra-klinikal bagi semester 1 adalah 1 minggu dan semester 2 dan 3 selama 2 minggu. Modul akan diberi oleh koordinator batch/ambilan masing2.

Sebagai seorang senior didalam kursus latihan ini, saya berharap post saya kali ini sekurang2nya membantu anda untuk mengenali serba sedikit tentang latihan PPKP@HealthInspektor@InspektorKesihatan.

Jika anda ditawarkan ke latihan ini, Selamat datang saya ucapkan dan semoga kita berjaya memartabatkan karier sebagai seorang Pen Pegawai Kesihatan Persekitaran :D

"Jack of all trade, Master in none"

Saturday, 7 April 2012

is this my turning point ? kona ? ...... :D

assalamualaikum w.b.t .......

5 april jam 1015 mlm, flight MH2534 membawa aku balik kuching dengan sungguh selesanya, xrugi naik mas balik kuching ..........he3, 
sampai2 je kat kch dah jam 12.20 tengah malam dah, sebelum balik kerumah, g beli mi kolok dlu kat benteng satok, lama sudah teringin nak makan mi kolok kot ............ 
kat kuala pilah kan xdak prnah org jual mi kolok, siyes ngidam sngat........he3
balik je rumah, tros tido n bangun subuh, then tido balik sampai 12 tngahari, tu bngub gara2 nak g solat jumaat je pun ....... klau hari sabtu mmg pkul 2 cmtu kot bru angkat ..........hak3 ( penat kot, jalan jauh.............he3 )
Oke, malam hari jumaat tu, tergerak la nak tengok2 permohonan SPA dlu, mne la tau ade sngkut kot ........he3
mulanya hairan jgak coz xdpt sign in r dlu lg, n then bukak la mail nak tengok2 kan, tp dah lupa password ......aisy, so, dipendekkan cerita, lps reset password mail tu gune mail lain cube pulak login lagi kan .......
Login la n then g klik semak permohonan SPA-separa perubatan yg telah di apply dlu, tengok2, rupanya kne panggil temuduga la.............he3, bukanya satu position je, tp 2 tawaran iaitu latihan separa perubatan penolong pegawai pembantu perubatan (MA) ngan latihan separa perubatan penolong pegawai kesihatan persekitaran (HEALTH INSPECTOR).............he3, adakah ini turning point bagi kehidupan ini ? ............wallahuallam, hanya Allah yg tahu, so, 25 april nih pegi la interview, cuma satu je yg dalam kawalan skrg iaitu, preparation untuk interview tu ............ semoga dapat ditemuduga dengan jayanya ............................he3.


Kalau ini rezeki yg Allah sediakan untuk aku ALHAMDULILLAH, kalau ini bukan, 
ALHAMDULILLAH jugak, mungkin Allah aturkan sesuatu yg lebih baik buat diri ini kan ? ........................he3
aduh, adikku muntah ........ datang lelah dia kot, blm sempat aku amek bekas muntah dia dah mncurah dah ..........hak3, (IKLAN JAP)
 going to hospital jap, ikut bawak dia g pasang tangki jap ....... diorang pnggil nap.

wassalam ................
aizatkushairi,(1.53am-8/4/12)

Saturday, 24 March 2012

AS 114 - Diploma Mikrobiologi UiTM

Assalamualaikum w.b.t

Lama sangat dah x post baru2 ni kan, al-maklum lah skrng tngah final exam kan,
pagi td 9am-12tngahari bru je abis jawab paper MIC 102 (Cell Biology)

haaaa .... tujuan sebenarnya nak post pasal Diploma Mikrobiologi nih, ade orang bru amek result spm kan, 
tahniahlah buar yg cemerlang tapi yg kureng brjaya tu xpe, cuba lagi len kali ..........ha3 (xde org amek spm 2 kali kan)......
Ade org xtau kan, ape tu dip mikrobiologi nih. sekurang2nya dapatla tunjukkan serba sedikit pasal program nih. Atleast korang tau sikit2, mne tau klau berminat sertailah dip mikrobiologi ni kan ...........he3
Tapi........... sblm tu kenali la dlu kampus Kuala pilah ni ea ^^

UiTM Kuala Pilah enterance >..<''




















Diploma Mikrobiologi kat UiTM cuma ade kat kampus Kuala Pilah je. Kalau apply mikrob ni kan memang konfem2 la tmpat korang kat Kuala Pilah nih, Pekan koboi kate org. . . . .

Kalau korang sampai kuala pilah, kat pekan korang akan jumpa UiTM Melang dlu, tp tu kampus Melang la,
Kalau kampus besar negeri sembilan, jauh lg, kne masuk 7km dalam kawasan perindustrian beting, baru sampai UiTM Kampus Kuala Pilah (Beting). Dalam perjalanan sejauh 7km masuk tu kene hati2 la drive ea, coz banyak kambing biri2, kerbau, sapi betina, kuda .............hahahahhh .... kuda xde la kot, blm prnah jumpa lg.....

Haaaa .... ni kolej aizat, Sri Pilah 1, bilik 4632 .......he3














Kolej dia serius cam resort ...
























Oke, sudah la tau sikit2 kan pasal kolej, kite kmbali kpd tujuan asal, diploma mikrobiologi ni adalah sebuah program dibawah Fakulti Sains Gunaan (FSG). Selain Diploma mikrobiologi, kat Kampus Pilah ni pon ade jgak dip sains, dip teknologi makanan, dip teknologi tekstil. Tu je kot yg bawah FSG kat sini.

Selain itu ade gak diploma yg lain seperti dip pngurusan ladang, dip pengurusan perniagaan tp student dip bisnes management rasanya dlm setahun dua lg diorang pindah g kampus baru Seremban 2...... untungla kan.

Diploma Mikrobiologi :
antara kursus2 yg akan diambil sepanjang pengajian ialah,

SEMESTER 1

Consolidating Language Skills 
Basic Chemistry 
Computer & Information Processing 
Fundamentals Of Islam 
National Kesatria 1 
Pre Calculus 
Cell Biology 

SEMESTER 2

Biochemistry 1 
Preparotary Course For MUET 
Organic Chemistry 
Physical Chemistry 
Islamic Thought And Civilization 
Co-curricular subject 
General Microbiology (Theory) 
General Microbiology (Practical) 

SEMESTER 3

Biochemistry 2 
Laboratory Methods in Biochemistry 
English For Academic Purposes 
Basic Analytical Chemistry 
Science And Technology In Islam 
Co-curricular subject 
Genetics 
Systematic Bacteriology

SEMESTER 4


Basic Instrumental Analysis 
Principles Of Economics 
Mycology 
Virology 
Basic Food Microbiology 
Microbial Physiology  



SEMESTER 5

Fundamentals Of Entrepreneurship 
Basic Industrial Microbiology 
Basic Environmental Microbiology 

Basic Molecular Biology 
Practical Molecular Biology 
Fundamentals of Agricultural Microbiology 
Medical Microbiology and Immunology 



SEMESTER 6

Industrial Training (Practical)























Oke, itu je kot, klau ada ape2 nak tanya jgn malu komen2 la dibawah ea ............ >..<''
xpun add aizat kat facebook, Aizat Kushairi

babai .......


Tuesday, 7 February 2012

Amalkan : doa untuk ibubapa

Bismillahi-r rahmani-r rahim

























Ya Allah, rendahkanlah suaraku bagi mereka,
Perindahkanlah ucapanku di depan mereka,
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkanlah hatiku untuk mereka,

Ya Allah, berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya
atas didikan mereka padaku dan pahala yang besar
atas kesayangan yang mereka limpahkan padaku,
Peliharalah mereka sebagaimana mereka
memeliharaku.

Ya Allah, apa sahaja gangguan yang telah mereka
rasakan,
atau kesusahan yang mereka derita kerana aku,
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku,
jadikanlah itu semua penyebab gugurnya dosa-dosa mereka,
meningginya kedudukan mereka dan bertambahnya pahala
kebaikan mereka dengan perkenan-Mu, ya Allah
sebab hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan kebaikan
berlipat-kali ganda

Ya Allah, bila maghrifah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
izinkan mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika maghrifah-Mu lebih dahulu mencapai diriku, maka
izinkanlah aku memberi syafa'at untuk mereka, sehingga kami
semua berkumpul bersama dengan santunan-Mu
ditempat kediaman yang dinaungi kemuliaan-Mu, ampunan-Mu
serta rahmat-Mu.

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Karunia Maha Agung,
serta anugerah yang tak berakhir
dan Engkaulah yang Maha Pengasih di antara semua pengasih.

Amin Ya-Rab'bal a'lamiin, terimalah doa hambamu yang hina ini,
perkenankan doaku, demi kebaikkan kedua ibu-bapaku, berikanlah kami,
kesenangan dan kebahagiaan dalam hidup, didunia, mahupun diakhirat kelak.
Nyenyakkanlah tidurku pada malam ini dengan keampunan ibubapaku,
kerana keredhaan-Mu, bergantung kepada keredhaan mereka terhadapku.

terimalah doa dari hamba-mu yang penuh dosa ini, berilah segalanya yang terbaik,
kepada ibubapaku yang menjaga dan mengasihiku selama ini .....






Monday, 26 December 2011

Dari UITM Beting ke Port Dickson !!!

assalamualaikum w.b.t.....

Lme da xpost so aizat post la hari ni, pasal journey aizat g Port Dickson, (Kat pantai batu 4 ngn batu 3 jerr).
nnti la klau aizat ada pegi lg aizat g Teluk Kemang coz dengar khabarnya Teluk Kemang bez lg .......

Okey, nak pegi ke Port Dickson klau mcm aizat la kan, pelajar uitm kampus beting, perkara prtama yg perlu difikirkan ialah pasal kos, kerana .....haaa, mahal la tambang nak pegi sana tu ..... klau pegi dain bas dah 2 trip dah ...... (kuala pilah-seremban) ngan (seremban-port dickson)...

Serba sedikit tntang prjalanan ke Port Dickson:
Panduan perjalanan bg sesiapa yg nak plan pegi Port Dickson guna public transportation












Perjalanan ke Port Dickson guna bas Citylink

haa ..... mls da nak taip, aizat letak gmbr ja la 
et ....














Sampai je kat trminal Port Dickson bole mkn atau tapau 














Akhirnya sampai jgak kat Pantai batu 4 Port Dickson














Bole beli belah cenderahati kat seberang jalan ... 

skali ngga ada mcm rah serikin jwak, tp serikin dedat n panas
gila ..... n of coz rami org indon.

Bole beli pelambung untuk anak2 main kat pantai, bola bole
jgak .... untuk bapaknya ...hak3

Boleh beli topi, beli t-shirt ...























































Cehhh .... posing ....hak3 !!














eh si edward cullen tok xmok ngalah jwak .... 














tikar siapa le tu ..... aisy...















Dahh ....... tu je pic wktu kat Port Dickson, xde lg amek gmbar coz x'pian' glak mok ngambik gmbr ....ha3.

Sesampainya ke trminal k.Pilah beli nasi bungkus untuk
mkn malam di kolej nnti ...

thanks lo coz sepon nasi goreng cili padi ...... arigatogozaimasu




























sekian sajalah buat masa ini, nnti aizat post lg ye .....hak3, mls da nak post skrg ni, paham2 je la ......

nantikan post aizat yg seterusnya, assalamualaikum, babai !!!! .............hak3

*p/s klau ada sesiapa (student uitm beting) ada plan nak pegi PD n xtau sngat bole tanya aizat ya, ada jumpa driver teksi kat pd yg sanggup tolong bawak jalan2 kat PD dgn harga yg bole kira rendah..... baik siot driver tuh ....nak num bole tanya aizat !!!


Saturday, 3 December 2011

Pesanan buat mahasiswa-mahasiswi

assalamualaikum w.b.t ....
" Barangsiapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan ke syurga "

memandangkan kebanyakkan dari kita yg lahir tahun 1993 terutamanya lah ......
ambo nak citer2 skit sebanyak apa yg ambo dpt dr usrah disurau tentang pembelajaran di institut pendidikan tinggi malaysia, tentang persediaan asas, petua2 cemerlang, ciri2 pelajar cemerlang dan lain2 lagi ...

oke , mula-mula ....

Persediaan asas sbg mahasiswa/mahasiswi.

  1. Ikhlaskan niat menuntut ilmu kerana Allah S.W.T
  2. Semangat yg tinggi untuk menuntut ilmu.
  3. Pembacaan yg banyak.
  4. Ulangkaji yg berterusan dan istiqamah.
  5. Tingkatkat keyakinan diri.
*bagi pelajar2 UiTM yg telahpun mendaftar pasti anda ( tidak terkecuali saya sendiri ) berasa gerun apabila abg2-kakak2 pm seringkali menitikberatkan tentang pointer semester pertama anda yg WAJIB dekan kerana setiap semester, jam kredit brtambah dan subjek2 menjadi semakin sukar ....... tp JANGAN HILANG KEYAKINAN DIRI apabila mndengar nasihat tesebut, niat mereka bukannya untuk menjatuhkan keyakinan diri anda tetapi untuk membuatkan anda berasa nekad untuk melakukan yg terbaik pada semester pertama ( dan moga2 berkekalan sepanjang pengajian )


Ciri-ciri pelajar cemerlang

  1. Taat kepada Allah.
  2. Menghormati kedua orang tua nya.
  3. Mendirikan solat.
  4. Menghormati dan sayang guru/pensyarah
  5. Bersungguh2 dalam melakukan tugasan untuk mncapai keputusan yg terbaik.
  6. Suka pada setiap matapelajaran yg dipelajari.
  7. Membantu rakan2 dengan mengajar apa2 yg difahami.
  8. Berdoa dan bersyukur kpd Allah.
  9. Sentiasa bertawakkal kpd Allah (setelah berusaha bersungguh2 lah ....)
*Laksanakan apa yg tersenarai di atas, insyAllah pasti akan mndapat keputusan yg cemerlang........ :)

Ciri-ciri pelajar yg gagal
  1. Besikap 'malas'.
  2. Tidak bermotivasi.
  3. Tiada perancangan untuk belajar.
  4. Terpengaruh dengan rakan2 sebaya yg menjurus kpd perkara2 yg tidak baik.
  5. Menangguhkan kerja hingga ke saat2 akhir.
  6. Mementingkan diri sendiri.
  7. Terlalu banyak masa dihabiskan dengan aktivi 'TIDUR' (bergantung pada individu masing2)
  8. Gagal menunaikan tanggungjawab kepada Allah.
*Janganlah terlalu banyak tidur kerana masa tidur itu dapat dimanfaatkan untuk melakukan sesuatu yg lebih berfaedah ........(melainkan sebab2 yg munasabah larrr ....oke)

Petua-petua untuk cemerlang
  1. Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian membuktikan bahawa:
  • Kita ingat 10% apa yg kita BACA
  • Kita ingat 20% apa yg kita DENGAR
  • Kita ingat 50% apa yg kita DENGAR + LIHAT
  • Kita ingat 70% apa yg kita CAKAP
  • Kita ingat 90% setelah DIPRAKTIKKAN apa yg kita baca, dengar, lihat dan cakap.

     2. Belajar secara aktif dengan pen/pensel ditangan
     3. Belajar 3 jam sehari atau 20 jam seminggu (tidak termasuk assignment)
     4. Membaca doa penerang hati selepas sembahyang dan sebelum belajar dan peperiksaan.
     5. Berehat sebentar setiap kali selepas 20 minit ulangkaji.
     6. Belajar mengikut masa yg sesuai dengan diri sendiri.

Langkah-langkah menghadapi peperiksaan

  1. Tidak mensia-siakan masa walau seminit.
  2. Gunakan masa awal pagi untuk mengulangkaji pelajaran.
  3. Buat nota ringkas agar senang memahami pelajaran.
  4. Mengikut jadual belajar sepenuhnya.
  5. Ulang sebanyak kali yg boleh.
  6. Tanya jika tidak faham.
  7. Fokus pada subjek yg lemah tapi tidak mengambil mudah subjek yg dikuasai.
  8. Elakkan gangguan emosi.
  9. Teruskan belajar walaupun tidak nampak kemajuanya.
  10. Terokai bakat dan minat anda.
  11. Berdoa dan bertawakkal kepada Allah.
Sesungguhnya setiap apa yg kita lakukan pada masa ini akan membawa seribu perubahan pada masa depan kita, oleh itu kita haruslah manfaatkan setiap masa yg ada sekarang untuk mencorakkan masa depan kita dengan sebaik-baiknya........wallahualam ....




















Credits to En Mohamad Fadzly bin Spalie, Uitm NS.





Thursday, 1 December 2011

SURAH2 AMALAN TERBAIK

assalamualaikum w.b.t.


ingin saya kongsikan kepada pembaca2 sekalian, perihal surah2 yg boleh kita amalkan bagi 


maanfaat dlm kehidupan didunia dan akhirat kelak...


dikatakan :-



۞ Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.

۞ Surah Yasin dapat menghi lan gkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.

۞ Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.

۞ Surah Al-Waqi’ah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.

۞ Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.

۞ Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi     

kematian.

۞ Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.

۞ Surah Al-Falaq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki
.
۞ Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.

۞ Surah Al-Mulk menghindarkan pembacanya dari azab kubur.


Waallahualam .....


'' tidak luak pun masa jika kita amalkan surah2 diatas dalam kehidupan seharian "




credits to http://www.facebook.com/assalamualaikum.wbt